Σκηνικό Άγχος, Stage Fright ή Performance anxiety


Σκηνικό Άγχος, Stage Fright ή Performance anxiety

Ο όρος σκηνικό άγχος, stage fright ή performance anxiety αναφέρεται στο άγχος το φόβο, που σχετίζεται με την έκθεση μπροστά σε ακροατήριο ή σε κάμερα. Είναι κάτι ανάλογο του άγχους της δημόσιας ομιλίας στα επαγγέλματα δικηγόρων πολιτικών δασκάλων καθηγητών και άλλων.

Το σκηνικό άγχος παρατηρείται συνήθως σε μουσικούς ηθοποιούς και τραγουδιστές.  Πρόκειται για το φόβο της ερμηνείας μπροστά σε κοινό. Πολλές φορές το άγχος ξεκινά  πολύ νωρίτερα από την πραγματική χρονική στιγμή της έκθεσης, συνήθως από τη στιγμή της συνειδητοποίησης του γεγονότος και μεγαλώνει όσο πλησιάζει η στιγμή της εκτέλεσης, πράγμα που οφείλεται  στο αίσθημα της αναμονής αυτής της στιγμής.

Το σκηνικό άγχος, στην περίπτωση των μουσικών λέγεται και άγχος μουσικής εκτέλεσης. 

Το άγχος αυτό  στην πραγματικότητα δεν βοηθά καθόλου τον μουσικό να παίξει μουσική. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι μουσικοί σε κάποια φάση το έχουν νιώσει και το έχουν αντιμετωπίσει.

 

 

Τι όμως μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή να ελαττώσετε αυτό το άγχος;

  • Το πιο σημαντικό είναι να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε καλά από μουσικής άποψης το ρεπερτόριο που θα εκτελέσετε. Όσο πιο νωρίς προετοιμαστείτε τόσο το καλύτερο.

  • Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα και να έχετε μεριμνήσει για όλες τις λεπτομέρειες που αν πάνε στραβά θα επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση σας.
  • Κρατείστε την αίθουσα της συναυλίας τουλάχιστον και την προηγούμενη μέρα για να ρυθμίσετε τον ήχο και για να κάνετε τις απαραίτητες δοκιμές. Μπορείτε να καθίσετε στις θέσεις των θεατών ή να περπατήσετε και να περιεργαστείτε τον χώρο, τη σκηνή, το μικρόφωνο και τον ήχο.
  • Την ημέρα της συναυλίας, φτάστε νωρίς στο χώρο και εξοικειωθείτε με το περιβάλλον. Κάνετε μια μικρή προθέρμανση πριν την συναυλία. Μην το παρακάνετε με την προθέρμανση και μην παίξετε όλο το πρόγραμμα σας ΄για να ετοιμαστείτε΄.
  • Αν γνωρίζετε το κοινό που θα σας παρακολουθήσει ή αν είναι φίλοι μπορεί να νιώθετε καλύτερα ξέροντας πως εμφανίζεστε μπροστά σε φίλους και γνωστούς. Όπως και να ‘χει το κοινό θέλει να πάτε καλά. Άρα μπορείτε να τους θεωρείτε φίλους σας.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης πριν την εμφάνιση στη σκηνή όπως βαθιές αναπνοές ή τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν επίσης.
  • Εστιάστε την προσοχή σας στο μουσικό κομμάτι που εκτελείτε και όχι σε οτιδήποτε μέσα στην αίθουσα. Συγκεντρωθείτε και ερμηνεύσετε αντί να εκτελέσετε μηχανικά το πρόγραμμα σας.
  • Την ώρα της συναυλίας μετατρέψτε την ενδεχόμενη νευρικότητα σε θετική ενέργεια, ζωντάνια και ενθουσιασμό. Οι θεατές σας κατά πάσα πιθανότητα δε θα καταλάβουν τη διαφορά.
  • Αποκτήστε εμπειρία. Η εμπειρία χτίζει αυτοπεποίθηση, που είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη παρουσία μπροστά σε κοινό. Οι περισσότεροι αρχάριοι μουσικοί διαπιστώνουν πως οι ανησυχίες τους ελαττώνονται μετά από κάθε συναυλία που λαμβάνουν μέρος. Γι’ αυτό κάντε εξάσκηση παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σας μπροστά σε κοινό. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να νικήσετε το άγχος.

Τελειώνοντας, το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστείτε αρκετά και να θυμάστε πως οι άλλοι δεν περνούν καλά παρακολουθώντας κάποιον που δεν είναι καθόλου χαλαρός και άνετος με αυτό που κάνει.

Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε το για να το απολαύσουν και οι άλλοι!